Ако почустваш някои от тези признаци, това означава, че стресът те разболява


На всички ни се налага да се справяме със стреса от време на време. В малки количества той дори може да е здравословен. Според проучвания, стресът, който трае от няколко минути до няколко часа, може да стимулира по-силното функциониране на имунната система. Но продължителният или хроничният стрес, задържащ се седмици, месеци или години, може да доведе до негативни промени в функционирането на организма. Хроничният стрес потиска способността на тялото да защитава от заболявания и патогени и да повлияе негативно върху клетъчната функция, което допринася за появата на възпаления. Ето няколко признака, по които можете да разберете, че стресът ви боли.

Счупени или повредени зъби
Стресът може да ви накара да стискате и скърцате със зъби както през деня, така и през нощта. Това може да доведе до фрактури на зъбите, кариеси и други проблеми.

Напълняване
Дългосрочният стрес може да доведе до повишаване на нивата на глюкокортикоидите, а когато тези хормони са повишени, същото се случва и с желанието за хранене. Освен това стресът провокира глад за висококалорични храни.

Повишено кръвно налягане
За да ни помогне да оцелеем в застрашаваща ситуация, стресът провокира симпатиковата нервна система, а тя повишава кръвното налягане. Така крайниците и мускулите са готови за действие. Това не е проблем в краткосрочен план, но с течение на времето може да доведе до претоварване на сърцето и увредени артерии.

Стомашно-чревни проблеми
Хормоните на стреса могат да причинят промени в работата на храносмилателната система. Дори краткосрочният стрес може да доведе до болки в стомаха, спазми, диария или други чревни неразположения.

Проблеми с кожата
Кортизолът и други стресови хормони могат да увеличат производството на мазнини в кожата, което води до акне, зачервяване и други кожни проблеми.

Постоянна умора
Доказана е връзката между стрес и лоша сън. Дори и ако спите добре, стресът предизвиква чувство на умора. Това вероятно се дължи на повишената активност на имунната система и общото напрежение, които го съпровождат.

Пулсиращо главоболие
Установено е, че стресовите главоболии не са резултат от покачващите се сърдечни честоти или кортизола. Изглежда се дължат на предизвиканите от страда притеснения и безпокойство.

Източник: ezine

Имаш нужда от пари? Натисни тук и получи веднага !
...
loading...

Like it? Share with your friends!

Ако почустваш някои от тези признаци, това означава, че стресът те разболява