Безбог – уникалната девствена природа на планината. Това БОЖЕСТВЕНО красиво място ще ви остави без думи (ВИДЕО)


Връх Безбог и хижа Безбог са уникално късче от родината. Тук зимата гледката е просто нечовешка, няма как да се опише с думи величието на майката природа.

Чистия бял сняг се стеля по високите ридове на околните върхове, а вятъра носи леко пелена от бял сняг във въздуха наоколо.

Връх Безбог се намира в Пирин и е солидно гранитно формирование. Разположен на страничното било на Полежан, върхът е висок цели 2645 метра. Полежанското било тук по един много ефектен начин се разклонява и отделя връх Полежан, но оформя още един връх Безбог. Склоновете на величествения връх са каменисти и опасни към Полежанските поляни.

На изток може да се видят покритите с клек гори на рида Безбог. Под рида са се сгушили Безбожките езера. Пътека от хижа Безбог преминава рида и води по натам към местността Попово езеро. На север пред погледа ни се спира по-ниския връх Безбожка тумба, които е 2263 метра.

Пътят към върха от хижата е сравнително лесен, но при добри атмосферни условия. През зимата тясната пътека, виеща се из гората от клек, може лесно да ви заблуди и да се изгубите. Затова, ако искате да изкачите върха, особено зимата, вземете със себе си опитен гид или алпинист.

Много интересна е легендата за Безбог, която е свързана с голямата каменна камара оформена на него. Самото име на върха означава „злочест“, „носещ нещастия“ и се корени в легендата за дъщерята на бог Перун. Хубавата девойка щяла да бъде отвлечена от бог Бес, а нейният брат Джангал научил за това и гонил Бес, чак до Безбог, където го убил и затрупал с камара камъни.

Хижа Безбог се разполага в подножието на върха Исполин. Тя лекичко се сгушва до Безбожкото езеро и зимата тук ехти от смехове на скиори, планинари, алпинисти и туристи. Първата хижа с това име е поразена от лавина през 1971, защото е била на само склона на върха.

След разрушаването и започва строежа на новата 5 етажна хижа, която днес познаваме и обичаме. През 1980 се изгражда и лифт свързващ хижа Гоце Делчев с хижа Безбог. Така днес това магично място в Пирин радва мнозина и изпълва сърцата им с красота.

Безбог е връх, местност, хижа и легенда. Тук белите пухкави облаци се оглеждат в слънцето и нашепват нещо на ветровете. Тук природата е величествена и титанична, тук времето е спряло и само сърцето може да усети това, което очите виждат.

 

Източник: opoznaybulgaria

Имаш нужда от пари? Натисни тук и получи веднага !
...

Безбог – уникалната девствена природа на планината. Това БОЖЕСТВЕНО красиво място ще ви остави без думи (ВИДЕО)

Send this to a friend