Добра и лоша новина за цените на горивата у нас


България е с най-евтиният бензин в ЕС и с четвъртото най-евтино дизелово гориво, сочи справка на база данни от energy.eu

Средната цена за страната ни на бензин А95 възлиза на 1.064 евро за литър, като само още две държави от ЕС могат да се похвалят с цени от под 1.10 евро за литър. В съседна Румъния цената вече е 1.07 евро, след като през изминалата година в повечето си време бе с между 5 и 10% по-скъпо.

Третият най-евтин бензин могат да заредят гражданите на Полша – 1.081 евро за литър.

Средната му цена за 28-те държави членки възлиза на 1.302 евро за литър. Най-скъпо се оказва в Холандия – 1.689 евро, както и в Италия, Дания и съседна Гърция, където цената е около 1.6 евро за литър.

Над 1.5 евро е още цената на А95 в Португалия, докато средната цена за Франция е около 1.49 евро.

При дизела по-евтино, отколкото у нас, е в Словакия (1.035 евро), най-богатата държава в ЕС по размер на БВП – Люксембург (1.058 евро) и Полша (1.062 евро). Средната цена за България възлиза на 1.069 евро.

Новината обаче едва ли ще зарадва родните шофьори, след като тримесечно изследване от страна на Bloomberg посочва, че горивата в България са едни от най-недостъпните сред изследваните 61 държави по света. Още по темата можете да прочетете в материала по-долу:

Най-скъп дизел се купува в Италия, Франция, Великобритания, Белгия и съседна Гърция.

Наши изчисления сочат, че цените на бензин и дизел в Гърция, която е една от най-предпочитаните за българите туристически дестинации, са съответно 50 и 30 на сто по-скъпи, отколкото у нас.

Друг любопитен факт за цените на горивата в ЕС показва, че в общо 9 от 28-те страни от общността дизелото гориво е с над 10% по-евтино от бензина. Най-голяма подобна разлика се отчита в Холандия (22.57%), а с по над 15% по-евтин дизел купуват в Дания и Гърция.

Останалите държави с подобна характеристика са Австрия, Португалия, Словакия, Германия, Люксембург и Малта.

Унгария и Великобритания са на обратния полюс, тъй като купуват бензин, който е с около 2% по-скъп от дизела.

Имаш нужда от пари? Натисни тук и получи веднага !
...

Добра и лоша новина за цените на горивата у нас

Send this to a friend