Замисляш ли се защо класическите дънки са сини? А не червени и зелени, примерно?


В света има много модни революции и много голямо разнообразие от дрехи, но нищо не може да замени любимите класически дънки. Те са избрани от всички – мъже и жени, деца и възрастни, бедни и богати. Трудно е да си представим че тези модерни панталони са се оявили в средата на XIX век. Те преминаха през дълъг път – от работни дрехи до дизайнерски шедьоври.

Дънките са свързани с едно име – Леви Щраус, 24 годишен белгиец с еврейски произход се качва на кораб за Америка. Той носил само една рокла плат, която получил като наследство от баща си. За да получи храна в новата страна, той започнал да шие панталони от този плат.

Там където попаднал, работниците се оплаквали, че от тежката и мръсна работа, всеки панталон бива унищожен в рамките на седмица, буквално Младият мъж предложил да остави част на местния шивач и да се направят дънки.

Скоро всички научават за тези трайни и удобни панталони. Младият мъж продължил да усъвършенства дънките предвид желанията на клиентите – те поискали повече джобове, за да слагат там инструментите си.
Вероятно никой нямаше да реши да пребоядисва дънките в синьо, ако не се беше случила една странна история. През 1876 година един кораб, който превозвал материали попаднал в буря. По време на тази страшна буря един от контейнерите, който бил преносвал индиго боя се счупил и така боята попада върху плата.

Нямаше какво да се направи – пуснанаха и дефектния материал в произодство. Така се оказа, че сините дънки бяха първото, което работниците изкупиха. Яркият цвят допаднал на хората и оттогава Леви започнал да прави почти всички партиди панталони в синьо.

Кой би помислил, че такова нещастно съвпадение може да даде на света така любимите сини дънки?

Имаш нужда от пари? Натисни тук и получи веднага !
...
loading...

Like it? Share with your friends!

Замисляш ли се защо класическите дънки са сини? А не червени и зелени, примерно?