Защо японците събират боклука след себе си на стадиона?


Дори след такова злощастно, късащо душата поражение като загубата от Белгия, феновете на Япония си събраха всичкия боклук на своята трибуна. Играчите и персоналът на националния отбор на Япония също така си почистиха съблекалнята и оставиха бележка с надпис «Спасибо» (“Благодаря”). Интересува ни едно нещо: защо японците са толкова акуратни и чистоплътни?

Защитникът на Япония Мая Йосида отговаря така: “В Япония казват, че трябва да оставиш всяко място по-чисто, отколкото е било преди теб. Ние сме много горди с това как медиите и феновете от целия свят се отнесоха към поведението на нашите фенове”. Ние ще ви разкажем малко повече за японските правила:

1.Трудно е да се повярва, но във времената на следвоенната индустриализация боклукът бил сериозен проблем за Япония. Не го извозвали навреме, нямало място в депата за отпадъци.

В средата на 90-те в Япония приели жестоки закони, през 2001 създали министерство на околната среда – и вече проблем с боклука не съществува.


2. Всеки, който пристига в Япония и си взима апартамент, е длъжен да изучи гоми-гайд (гоми ли ごみ е боклук на японски).

В град Ниихама например списъкът от правила е дълъг 42 страници. В една от токийските брошури се казва: “Въпросите, свързани с боклука, лесно могат да провокират проблеми със съседите.За да ви е комфортно и на вас, и на цялото общество, е важно да се съблюдават местните правила по събиране на боклука”.

Имаш нужда от пари? Натисни тук и получи веднага !
...
loading...

Like it? Share with your friends!

Защо японците събират боклука след себе си на стадиона?