Цената на здравето В България! Ако можеш си плащаш. Ако не, познай какво те чака..


Медицинската услуга има цена. Ако тя не бъде платена – няма и услуга. Това заяви равнодушно директорът на Центъра за защита правата в здравеопазването д-р Стойчо Кацаров в студиото на “Денят ON AIR”. Думите му дойдоха вследствие на новината, че Здравната каса ще дава по-малко пари за медицински изделия. Засегнати са пациенти, които не могат да си позволят да доплатят между 10 хил. и 30 хил. за своето лечение.

“Този случай касае малък брой хора. Като не могат да си платят лечението, няма да го получат”, констатира Кацаров, вдигайки рамене. Гостът на Bulgaria ON AIR продължи, че разходването на средства за лекарства така е организирано, че парите недостигат. Д-р Кацаров пожела да обясни механизма, по който работи Касата, “за да няма объркване сред зрителите”:

“НЗОК не купува медицинските изделия – това е цената, която тя плаща на болницата, която ги закупува. Ако лечебното заведение намери на пазара продукта за 100 лв., Здравната каса му плаща 50, другите 50 някой трябва да ги даде. Този някой е пациентът. Когато кажа, че вече не плащам 50, а 40, значи пациентът ще доплаща 60 лв.”, поясни директорът.

Източник: Днес.БГ

Имаш нужда от пари? Натисни тук и получи веднага !
...
loading...

Like it? Share with your friends!

Цената на здравето В България! Ако можеш си плащаш. Ако не, познай какво те чака..