15 Любопитни неща в Азия, които могат да озадачават всеки турист


През последните години Азия стана малко по-близка и по-позната за останалата част на света. Човек лесно може да намери суши в родния си град, а някои азиатски курорти вече са станали популярни туристически дестинации. Все пак тази част на света е пълна с мистерии, изненади и шокиращи подробности. Събрахме някои факти от живота на азиатските хора, които доказват, че все още ни е трудно да свикнем с някои аспекти. Въпреки факта, че повечето азиатски хора са гостоприемни и приятелски настроени, трябва да се имат предвид тези подробности, за да се избегнат неочаквани изненади.


1. По-добре да не сте първите, които влизат в асансьор в Япония. – Влизането в асансьор първи означава да станеш капитан на асансьора. В това отношение в страната на изгряващото слънце има куп неписани правила . Капитанът управлява контролния панел, държи бутона “отворена врата” и натиска всички други бутони за останалите, които ще се качат. Ако искаш да избегнеш това задължение, просто позволи на някой да бъде преди теб, когато влизете в асансьор.
2. Доматен сок със захар. Ммм, сладък … – Има голяма изненада за тези, които обичат доматения сок . Хората тук го пият със захар, мед, кокосово мляко и дори концентрирано мляко. Азия е невероятна. Да си наясно!
3. Няма 4-ти етаж. – Нерационалният страх от номер 4 е широко разпространен в много азиатски страни. Той дори има име: тетрафобия. Корените на това подозрение препращат към Китай, където думите “смърт” и “четири” звучат почти същите. Подобна е ситуацията в Корея и Япония. Ето защо няма болнични и обществени сгради, които завършват с номер 4.

4. Вместо Коледа хората в Северна Корея празнуват рождения ден на бабата на националния лидер. – Лидерът на страната Ким Чен Ун премахна Коледа. Вместо това страната празнува рождения ден на покойната му баба – Ким Джонг Сук. Тя беше съпругата на първия лидер на страната, Ким И Сун (който също беше известен като “вечният президент на републиката”), комунист и “Свещената майка на революцията”.
5. Японците използват ушни гребла за почистване на вътрешността на ушите си. – Този инструмент за почистване като малка лъжица е изработен от бамбук и пластмаса. Има обаче и по-луксозни опции: злато, китова кост и слонова кост. Уредите за почистване на ушите са украсени с помпони, пера или ресни и внимателно се съхраняват в калъф. Това е инструмент за многократна употреба.
6. Ако нямате партньор, можете да празнувате Деня на анти-Свети Валентин – Всяка година на 14 април хората в Южна Корея празнуват “Черния ден”, ден за самотните и тези, които не са влюбени. Тогава е обичайно да се яде юфка, покрита с гъст сос от паста от черен боб, да се носят черни дрехи, да се шегуваш за отсъствието на личен живот. Ако не сте получили подаръци за Валентин, можете да празнувате това събитие.

7. Виетнамците не харесват котки. – Местните хора се страхуват от котки и затова едва ли може да се види котка във виетнамска къща. Освен това няма да ги срещнеш и на улицата. Отново това е заради суеверия . Мяукатено на котки звучи като виетнамската дума за бедност. Ето защо, за да не привличат бедността, те просто предпочитат да стоят далеч от котките.
8. Японски съпрузи спят в отделни легла. – След като имат бебе, ролята на японката в семейството се променя напълно. Вместо брачното ложе тя започва да използва детското легло, което често се помества в друга стая. Това е обичайно нещо за много страни през първите години от живота на бебето, но японските майки спят с децата си до 10-13 годишна възраст.
9. Неприлично е да погалиш по главата децата в Тайланд. – Тайландците вярват, че на главата си всеки човек има “ярък дух”, който не трябва да бъде притесняван от другите. Самият връх е най-свещената част на тялото. Следователно само родители и монаси могат да я докоснат. Така че е по-добре да не дразните духовете или местните родители.
10. В Сингапур е забранено дъвченето на дъвка. – Има много ограничения в Сингапур, които може да изглеждат странни за западняците. Но дори и опитен нарушител на закона ще се замисли два пъти, преди да наруши правилата, защото глобите са толкова високи. Например, по-добре е да забравите за дъвките по време на пътуване до Сингапур, защото е забранено да ги внасяте или продавате. Можете да ги купите само в аптека с рецепта на лекар.

11. Японските, корейските и филипинските ученици играят необичайни игри. – Ако някой ви покани да играете “Kancho”, помислете два пъти, преди да се съгласите. Ето кратките правила на играта: Играчът слага ръцете си заедно с показалеца си и се опитва да пробие задника на най-добрия си приятел. Приятелят обикновено е зает с нещо друго по това време и не забелязва нападателя. Да, това са елементарните начините, чрез които учениците се забавляват.
12. Всички виетнамци празнуват рождените си дни на един ден. – Повечето виетнамци не празнуват рождения си ден точно в деня на раждането им. Вместо това всеки човек празнува своето навлизане в този свят в деня на виетнамската Нова година: Tết. Семейството и приятелите дават на децата червени пликове с “щастливи” пари. След това успешно добавят още една година към своята възраст.
13. Китайските родители поставят отворени на чатала панталони на децата си.
В Китай, едно дете може да се отпусне и да се изходи някъде навън, което не е необичайно за останалите. За да се облекчи процесът, местните родители обуват на децата си специални панталони (kāidāngkù). Децата дори не трябва да ги свалят. Все пак има много дебати за това как е хигиенично и полезно за детето. Много родители в наши дни използват пелени, но все още се използват и панталони с отворени крака.
14. В Япония хората ядат KFC на Коледа. – В повечето страни по света Коледа се свързва с печена пуйка или друг тип месо и много странични ястия. Но веригата за бързо хранене KFC напълно замени традиционните ястия от Коледа в Япония. През последните 4 десетилетия KFC успя да превърне пърженото си пиле в символ на Коледа. Хората поръчват пилешки кофи един месец преди празника. Наздраве за маркетинга!
15. Японски бикини дънки. – Какво получаваш, когато кръстосаш дънките с бикини? Бикини-дънки! Този провокативен хибрид на бикини и дънки с ултра ниска талия всъщност се произвежда в Бразилия, но намира своя пазар най-вече в Япония.

Особеността на Азия е в нейното многообразие и затова може да има различни вариации в традициите в рамките на една култура или място. Кажи ни в коментарите какви необичайни неща си чувал или виждал в азиатските страни.

Източник: unikalnisnimki.com

Имаш нужда от пари? Натисни тук и получи веднага !
...
loading...

Like it? Share with your friends!

15 Любопитни неща в Азия, които могат да озадачават всеки турист